Ena od večjih evropskih kuhinj je ruska. Kljub temu, da ni tako slavna kot kuhinje drugih držav, kot so Francija, Italija ali Kitajska, je zelo bogata in v sebi nosi pestro zgodovino. Velik vpliv nanjo je imela aristokracija. Med pomembnejšimi lastnostmi ruske kuhinje je dejstvo, da so je imela kulinarika drugih držav nanjo le majhen vpliv v primerjavi s tistim, ki so ga imele sosednje dežele. Tu govorimo o ukrajinskem boršču, kavkaškem šašlikiju, armenski začinjeni juhi in podobnem. Je pa res, da so bili vsi ti narodi pod oblastjo ruskega carja. Kljub temu pa se je njihove kuhinje dotaknilo tudi nekaj zahodnih vplivov, med katerimi ne bi smeli pozabiti omeniti govedine Stroganova, ki je bila pred dvema stoletjema odkrita od kuharja francoskega porekla, ki je kuhal za istoimenskega grofa.
Ta kuhinja ni ostala imuna na vpliv hitre prehrane, ki jo je po svetu ponesla globalizacija. Tudi Rusi poznajo pico ter vse od zamrznjene hrane, polproizvodov, jušnih kock in instant hrane do praškov za omake. Posebnost njihove kuhinje je zelo pogosta uporaba zelenjave. Sem sodijo še posebej zelje in gobe. Od mesa se najbolj uporabljajo perutnina, divjačina in seveda ribe. Njihove nacionalne kuhinje si ne moremo predstavljati brez uporabe kisle smetane, jogurta in masla. Znajdejo se povsod: v omahak, nadevih, solatnih prelivih …
Med siri nikakor ne moremo mimo tvoroga, ki spominja na skuto, kot jo poznamo tudi v Sloveniji, vendar se od nje loči po bistveno višji gostoti in suhosti. Poznamo številne specialitete ruske kuhinje, v katerih se uporablja prav ta sir. Znajde se v palačinkah, piroškah in jušnih cmokih. Zelo dober okus dobi v kombinaciji z nekaj cimeta in kisle smetane. Značilnost te kuhinje je tudi pogosta uporaba škroba, še posebej kvašenega testa. Ruski kuhar ne hiti pri pripravi jedi. Kuhanje in peka potekata več ur. Postopke so v sodobnem času nekoliko skrajšali, vendar so v primerjavi z našimi še vedno precej daljši.